Ruimere BTW vrijstelling paramedici in aantocht

Met ingang van 1 januari 2013 is het besluit medische vrijstellingen aangepast waardoor een flink aantal medische handelingen niet langer onder de  BTW-vrijstelling viel.

Een uitspraak van de Hoge Raad op 27 maart van dit jaar maakt een BTW-vrijstelling voor alternatieve geneeswijzen, in sommige gevallen,  echter wel mogelijk. Een nieuw besluit lijkt dan ook in aantocht.

Paranormaal genezer

In de zaak handelde het om een, niet BIG-geregistreerde,  paranormaal genezer die door middel van magnetiseren (door handoplegging en strijken blokkades in het lichaam opheffen) en gesprekstherapieën patiënten hielp. Deze patienten werden onder andere doorverwezen door huisartsen, psychologen en kinderartsen. De genezer was lid van een beroepsvereniging en had een relevante HBO-opleiding gevolgd. Niet minder dan 30 zorgverzekeraars vergoedden zijn behandelingen.

De behandelaar was van mening dat zijn diensten BTW-vrijgesteld waren. De inspecteur ging hier echter niet in mee.

Kwaliteit dienstverlening leidend volgens Hoge Raad.

De Hoge Raad is van mening dat de omstandigheden waaronder de behandelingen plaatsvonden dusdanig waren dat zij gelijkwaardig moesten worden geacht aan behandelingen uitgevoerd door reguliere artsen, psychologen of andere paramedische beroepen en als zodanig dus vrijgesteld van BTW.

Nieuw besluit medische vrijstellingen

De ministers Wiebes en Schipper hebben al aangegeven dat het arrest zal leiden tot een ruimere hantering van de BTW-vrijstelling voor paramedici. De gevolgde (relevante) opleiding, vergoeding van de behandelingen door zorgverzekeraars en doorverwijzingen van reguliere behandelaars zal in de nabije toekomst waarschijnlijk bepalend zijn om in aanmerking te kunnen komen voor een BTW-vrijstelling.

Bent u actief als alternatief genezer / paramedicus en wilt u uw situatie eens aan ons voorleggen? Neem vrijblijvend contact met ons op. Of bel: 088 0 600 600

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.