M-biljet

Bij emigratie of immigratie dient u belastingaangifte te doen middels een M-biljet.

De M in M-biljet staat voor migratie. Als u uitgeschreven wordt uit de gemeentelijke basisadministratie (GBA) ontvangt u in de meeste gevallen het M-biljet op uw nieuwe adres in het buitenland.

In andere gevallen kunt u de Belastingdienst verzoeken u een M-biljet te sturen via Belastingtelefoon Buitenland (055) 5385 385.

Kiest u voor behandeling als binnenlands belastingplichtige?

Invullen van een M-biljet kan u voor keuzes stellen waarvan de gevolgen vaak moeilijk te overzien zijn. Zo kunt u er voor kiezen het gehele belastingjaar als binnenlands belastingplichtige behandeld te worden. Aftrekposten als: Hypotheekrenteaftrek, zorgkosten, studiekosten enz. blijven op deze manier binnen uw bereik.

De keuze voor een fictieve binnenlandse belastingplicht dient weloverwogen gemaakt te worden. Wanneer u in een volgend jaar een andere keuze maakt kunt u te maken krijgen met anti-misbruibepalingen die nadelig voor u uit kunnen pakken.

In 2015 is de keuzeregeling binnenlandse belastingplichtige niet langer van kracht en doet de regeling kwalificerende buitenlands belastingplichtige zijn intrede. Onder deze regeling moet 90% van het wereldinkomen in Nederland belast zijn om het mogelijk te maken buitenlandse aftrekposten in Nederland af te trekken.

Premieplicht volksverzekeringen

Vanaf de datum van emigratie bent u in Nederland niet meer verzekerd voor de Nederlandse volksverzekeringen en dus ook niet meer premieplichtig. Dit heeft bijvoorbeeld consequenties voor uw AOW-uitkering op latere leeftijd. Vrijwillig verzekeren is mogelijk en in sommige gevallen aan te raden.

M-biljet invullen

Tijdens het invullen van een M-biljet wordt u niet duidelijk of een gemaakte keuze ook voordelig is. Een belastingadviseur kan middels aangiftesoftware verschillende scenario’s met u vergelijken om zo de laagste belastingdruk te realiseren.

Heeft u vragen of hulp nodig bij het invullen van uw M-biljet?
Neem vrijblijvend contact met ons op. Of bel: 088 0 600 600

 

 

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.