M-biljet

Bij emigratie of immigratie dient u belastingaangifte te doen middels een M-biljet.

De M in M-biljet staat voor migratie. Als u uitgeschreven wordt uit de gemeentelijke basisadministratie (GBA) ontvangt u in de meeste gevallen het M-biljet op uw nieuwe adres in het buitenland.

In andere gevallen kunt u de Belastingdienst verzoeken u een M-biljet te sturen via Belastingtelefoon Buitenland (055) 5385 385.

Kiest u voor behandeling als binnenlands belastingplichtige?

Invullen van een M-biljet kan u voor keuzes stellen waarvan de gevolgen vaak moeilijk te overzien zijn. Zo kunt u er voor kiezen het gehele belastingjaar als binnenlands belastingplichtige behandeld te worden. Aftrekposten als: Hypotheekrenteaftrek, zorgkosten, studiekosten enz. blijven op deze manier binnen uw bereik.

De keuze voor een fictieve binnenlandse belastingplicht dient weloverwogen gemaakt te worden. Wanneer u in een volgend jaar een andere keuze maakt kunt u te maken krijgen met anti-misbruibepalingen die nadelig voor u uit kunnen pakken.

In 2015 is de keuzeregeling binnenlandse belastingplichtige niet langer van kracht en doet de regeling kwalificerende buitenlands belastingplichtige zijn intrede. Onder deze regeling moet 90% van het wereldinkomen in Nederland belast zijn om het mogelijk te maken buitenlandse aftrekposten in Nederland af te trekken.

Premieplicht volksverzekeringen

Vanaf de datum van emigratie bent u in Nederland niet meer verzekerd voor de Nederlandse volksverzekeringen en dus ook niet meer premieplichtig. Dit heeft bijvoorbeeld consequenties voor uw AOW-uitkering op latere leeftijd. Vrijwillig verzekeren is mogelijk en in sommige gevallen aan te raden.

Let op! Het komt nogal eens voor dat een belastingplichtige die Nederland verlaten heeft door onwetendheid in dat jaar geen aangifte doet maar in de veronderstelling is dit wel gedaan te hebben.
De fiscus waarschuwt namelijk niet dat er een M-biljet gebruikt moet worden.

De belastingplichtige die zelf zijn of haar belastingaangifte doet via de site van de Belastingdienst treft daar zoals elk jaar een P-biljet aan met voor-ingevulde gegevens . Na het versturen krijgt u ook gewoon een ontvangstbevestiging. Echter door het gebruik van een verkeerd biljet zal de belastingaangifte niet in behandeling genomen worden. U komt daar pas achter als u al lang in het buitenland woont. Als u geluk heeft ontvangt u een herinnering van de fiscus. Het komt echter ook voor dat deze , door slechte postbezorging, nooit aankomen.

Uitblijven van een reactie uwerzijds  zal uiteindelijk resulteren in een ambtshalve aanslag door de Belastingdienst. Dit is een (vaak te hoog) geschatte aanslag die voor de nodige stress kan zorgen.

M-biljet invullen

Tijdens het invullen van een M-biljet wordt u niet duidelijk of een gemaakte keuze ook voordelig is. Een belastingadviseur kan middels aangiftesoftware verschillende scenario’s met u vergelijken om zo de laagste belastingdruk te realiseren.

Heeft u vragen of hulp nodig bij het invullen van uw M-biljet?
Neem vrijblijvend contact met ons op. Of bel: 088 0 600 600

 

 

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.