Voorlopige aanslag

Als u belasting moet betalen of belasting denkt terug te krijgen kunt u een voorlopige aanslag aanvragen.

Voorlopige aanslag aanvragen

Wanneer u denkt in aanmerking te komen voor een belastingteruggave bijvoorbeeld omdat u aftrekposten heeft. Of als u verwacht belasting te moeten betalen kunt u een voorlopige aanslag aanvragen bij de Belastingdienst.

U ontvangt uw belastingteruggave of betaalt uw belasting dan gedurende het lopende jaar in maandelijkse termijnen.

Voorlopige aanslag ontvangen

Het kan ook zijn dat de Belastingdienst u op eigen initiatief een voorlopige aanslag oplegt als zij verwachten dat u belasting moet betalen. Het is mogelijk een voorlopige aanslag te wijzigen of stop te zetten.

Voorlopige aanslag en belastingrente

Belastingrente is een vergoeding voor gemiste rente die de Belastingdienst u in rekening brengt of uitbetaald. Als de Belastingdienst geld van u tegoed heeft dan kan zij u belastingrente in rekening brengen. Als u geld tegoed heeft van de fiscus dan ontvangt u mogelijk belastingrente.

Vanaf 1 juli na het belastingjaar wordt er belastingrente gerekend. Wanneer u na 1 April belastingaangifte doet en belasting verschuldigd bent kan het dus zijn dat de aanslag na 1 juli wordt opgelegd en u belastingrente verschuldigd bent. Dit kunt u voorkomen door tijdig een voorlopige aanslag aan te vragen.

De belastingdienst vergoedt geen belastingrente over een vermindering van een (te hoge) voorlopige aanslag. Te veel belasting betalen op voorlopige aanslag kost u dus geld. 

Heeft u vragen of hulp nodig bij een voorlopige aanslag?
Neem vrijblijvend contact met ons op. Of bel: 088 0 600 600

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.