VAR WUO scherper gecontroleerd door fiscus


Verklaring arbeidsrelatieEen VAR (Verklaring Arbeidsrelatie) kan een opdrachtgever vrijwaren van naheffingsaanslagen loonbelasting, ZVW en werknemersverzekeringspremies. Het moet dan wel een VAR WUO ( Winst Uit Onderneming) zijn. Deze wordt dus steeds vaker van een ZZP er verlangd.
Een verkeerde VAR kan voor zowel opdrachtgever en opdrachtnemer vervelende gevolgen hebben.

Het is daarom van belang dat er alleen werkzaamheden worden uitgevoerd die in de VAR voorkomen. De opdrachtgever dient een kopie VAR in dossier te hebben. Voor de opdrachtnemer is het van belang dat de feitelijke situatie overeen komt met de antwoorden die zijn gegeven bij het aanvragen van de VAR.

Constateert de fiscus achteraf een zogenaamd fictief dienstverband en  is een  VAR  WUO  onjuist gehanteerd of op verkeerde gronden afgegeven dan kan dit bijvoorbeeld tot gevolg hebben dat de opdrachtnemer onterecht fiscale ondernemersfaciliteiten heeft genoten (zelfstandigenaftrek e.d.) en een navorderingsaanslag krijgt. De opdrachtgever kan een naheffinsgaanslag loonheffingen opgelegd krijgen vaak met een boete.

Daarom dient een opdrachtgever te beschikken over een kopie van de VAR-wuo van de zzp’er over het juiste tijdvak en waarbij de werkzaamheden die in de VAR-wuo worden genoemd overeenkomen met de werkzaamheden die de zzp’er voor hem uitvoert. Als aan deze beide voorwaarden is voldaan, kan de Belastingdienst niet achteraf constateren dat de opdrachtgever tóch belasting en premies had moeten inhouden. Meer informatie…

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.