Wat is een L.L.P?

Aangiftedoen.nl is een Limited Liability Partnership afgekort L.L.P.

Wij krijgen regelmatig de vraag wat een L.L.P? is? Lees hier wat een L.L.P. is en waarom deze rechtsvorm in sommige gevallen  beperkte aansprakelijkheid met de fiscale voordelen van het IB-regime kan combineren.

Wat is een L.L.P?

Een L.L.P. is een Engelse rechtsvorm. Een kapitaal/personen vennootschap die zich het beste laat vergelijken met de Nederlandse Vennootschap Onder Firma (V.O.F) of maatschap. Een L.L.P. bezit rechtspersoonlijkheid en is ingeschreven bij de Kamer van Koophandel als zij in Nederland is gevestigd. Als zodanig kan een L.L.P. zelfstandig deelnemen aan het rechtsverkeer. Zoals bijvoorbeeld ook een Besloten Vennootschap (B.V.) dat kan. De leden van een L.L.P. en hun bevoegdheden zijn allen geregistreerd bij de Kamer van Koophandel.

Waarom kiezen voor de L.L.P. als rechtsvorm?

Beroepsbeoefenaren als bijvoorbeeld: Accountants, Belastingadviseurs, Notarissen, fysiotherapeuten opereren traditiegetrouw meestal vanuit een maatschap of V.O.F. Bij deze rechtsvorm zijn ze echter hoofdelijk aansprakelijk voor schulden van de vennootschap. Bij een L.L.P is dit niet het geval. Deze kent een beperkte aansprakelijkheid net zoals dat bijvoorbeeld bij de B.V. het geval is. U bent normaal gesproken dus niet in privé aansprakelijk voor schulden van de L.L.P.

L.L.P. is fiscaal transparant

De winst van een L.L.P. wordt belast bij de leden (vennoten) in de inkomstenbelasting of in de vennootschapsbelasting als een van de leden een rechtspersoon is. De L.L.P. zelf is een kwalificerend fiscaal transparant buitenlands samenwerkingsverband en dus niet belastingplichtig. Er wordt als het ware doorheen gekeken.

Dit kan voor IB-ondernemers de volgende voordelen bieden:

  • Recht op M.K.B. winstvrijstelling
  • Recht op ondernemersaftrek (Zelfstandigenaftrek, startersaftrek en meewerkaftrek)
  • Geen verplicht DGA salaris als in de B.V.
  • Opbouwen fiscale oudedagsreserve

Bent u geen beroepsbeoefenaar dan gelden de ondernemersfaciliteiten niet voor u.

Is een L.L.P. een geschikte keuze voor u?

Wilt u weten of een L.L.P wellicht iets voor u is? Neem gerust contact met ons op.